Life&Business coach | Egészségmentor | Yogi | Személyre szabott táplálkozási tanácsadás | Coaching

Kiss Vivien - Coach

Kiss Vivien - Coach

Az ideális forma elérése

2018. november 22. - KissVivien

idealis_forma.jpg

Sok fórumon hallhattátok már és abszolút azt gondolom én is, hogy mindenki eltudja érni a számára ideális formát.

De, ehhez azért fontos tisztáznunk, hogy mi is az a bizonyos ideális forma? 

Nem tudom figyeltétek-e már a facebook oldal borítóképének a szövegét, mely szerint „A tökéletes test, a legegészségesebb verziója a már meglévő testednek.”

És hogy mi a legegészségesebb verzió? 

Biztos, hogy nem az, amikor minimális testzsírral körül-belül élőhalottként tengődsz a „jól beállított” diétádnak vagy a legújabb fogyókúrás hóbortnak köszönhetően. Igen, a testzsír százalék fontos! Nem csak abból a szempontból, hogy ne legyen túl sok, hanem abból is, hogy ne legyen túl kevés. (Azt is tudom, hogy sokatoknak éppen az a nehézség, hogy ne kerüljetek az egészséges tartomány alá. Igen, vannak emberek, akiknek a hízás jelent feladatot, de a cél akkor is ugyanaz: egy egészséges ideális forma.)

Alapvetően négy féle tartományt különböztetünk meg a testzsírszázalék értékelésénél: karcsú, egészséges, túlsúlyos, elhízott. Ebből az egyetlen igazán jó választás hosszú távon (tehát nem egy fotózásra való felkészülésre, verseny felkészülésre gondolok, ami egy teljesen más téma, teljesen más célokkal és megoldásokkal) az egészséges, mindig erre a verzióra érdemes törekedni.

Fontos viszont, hogy az egészséges tartomány elég széles.

Vegyünk egy egyszerű példát:
Egy 20 és 39 év közötti nőnél az ideális érték 21 és 33% között van.

Ez nem azt jelenti, hogyha neked csak 19%, akkor kapj a szívedhez és hívj egy mentőt, azt sem, hogyha 34% akkor morzsolj most el néhány könnycseppet. A dolog nem ennyire sarkos.

De nyilván ez egy jó széles skála, ami az én esetemben például azt jelenti, hogy a jelenlegi izomtömegem mellett nagyjából 59 kg és 69 kg közt vagyok ebben a tartományban, ami azért erős 10kg, nem mindegy, hogy az emberen rajta van vagy nincs.

Nyilván nekem is van egy elképzelésem arról, hogyan szeretek kinézni, és nem a felső határt célzom meg feltétlenül. DE! Nem is pörgök azon, hogy miért nem vagyok olyan „tökéletes”, mint a magazinokban, címlapokon, interneten keringő fotókon szereplő lányok.

Félre értés ne essék, ismerem ezt a cipőt, én is jártam benne, harcoltam magammal 21-22%-os testzsírnál is, hogy mikor lesz már végre olyan tökéletes a testem, ahogy én azt elképzelem.

De ma már igyekszem másképp állni a dologhoz, elfogadni, hogy nem az a cél, hogy minden porcikám egy aprólékosan kidolgozott, hibátlan szobor legyen.

Legyél egészséges, energikus, magabiztos! Érd el a saját, számodra valóban ideális formát, az egészséges tartományon belüli célodnak megfelelően és légy vele nagyon boldog! 

Ha pedig ebben segítségre van szükséged, keress bátran!

Szeretettel:

Kiss Vivien
Egészségmentor
Funkcionális táplálkozási tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://kissvivien.blog.hu/api/trackback/id/tr5114387340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása