Life&Business coach | Egészségmentor | Yogi | Személyre szabott táplálkozási tanácsadás | Coaching

Kiss Vivien - Coach

Kiss Vivien - Coach

Stressz – korunk új mumusa. Hogyan vedd fel vele a harcot?

2019. április 11. - KissVivien

Felgyorsult világunkban eljutottunk arra a pontra, ahol egészen a legkisebbektől kezdve az idősebb korosztályig szinte mindenki találkozik a stressz fogalmával különböző mértékben.

Nem is csoda tehát, hogy az elmúlt években megsokasodott az idegi alapú, stresszel összefüggésbe hozható megbetegedések száma.

stressz_es_stresszkezeles.jpg

 

De mi a stressz tulajdonképpen és hogyan vehetjük fel a kesztyűt ellene?

„A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről.” Wikipédia

Amiről kevesebb szó szokott esni az az, hogy a szervezetünk számára nem csak az számít stressznek, amit mi annak élünk meg.

Alapvetően 3 kategóriára oszthatjuk a stresszt:

  1. Emocionális stressz (értelmi és érzelmi alapú)
    Ide tartoznak a félelem, aggodalom, szorongás, negatív életszemlélet stb.
  2. Fizikai stressz
    A törések, izom és ízületi sérülések, becsípődések, a túledzettség, de még a rossz testtartás is ide sorolható.
  3. Egyéb belső/funkcionális stressz
    Gyulladáskeltő élelmiszerek fogyasztása, alkohol, koffein, alváshiány, vércukorszint ingadozás, allergiák, vírusok, nehézfémek és még sorolhatnám.

 

Mit okoz mindez a szervezetünkben?

A folyamatosan fennálló stressz hatására a mellékvesénk kortizol termelése megnő. A kortizol az a hormon, ami stresszhelyzet esetén prioritást állít fel a szervezetben és mindent alárendel annak, hogy legyőzzük az elsődleges problémát, a stresszt. Emiatt szokták anti-stressz hormonnak nevezni. Természetesen egy szintig ez jó és szükségünk is van rá. Tartósan magas szintje ugyanakkor különböző egészségügyi kihívásokhoz vezethet, mint például inzulinrezisztencia, ösztrogéndominancia, nőgyógyászati megbetegedések, hisztamin intolerancia, de hozzájárulhat például autoimmun betegségek kialakulásához.

Tehát folyamatos stressz -> tartósan magas kortizol szint -> egészségügyi problémák.

Mindez viszont csak egy darabig megy így, egy idő után ugyanis a mellékvese kifáradhat, ilyenkor a kortizolszint visszaesik, ebben az esetben viszont ez fogja a különböző problémákat okozni.

Krónikus fáradtság, izomgyengeség, állóképesség csökkenése, érzelmi labilitás, csökkent nemi vágy, alvászavar, gyakori megfázások… Ez mind-mind jelezheti a mellékvese kifáradást, ami pedig pajzsmirigy alulműködéshez, ösztrogén dominanciához, depresszióhoz, súlyos kimerültséghez vezethet.

Fontos tehát, hogy a stressz nem csupán egy mumus, amitől rosszul érezzük magunkat. Ha nem figyelünk oda sokkal komolyabb károkat is okozhat, mint gondolnánk.

 

Jó hír viszont, hogy a döntés a mi kezünkben van, tehetünk ellene méghozzá sokat!

A könnyebben megfogható az a fizikai oldal. Hiszen, ha megnézitek a fenti felsorolást a fizikai és funkcionális stressz ellen az életmódunkkal rengeteget tudunk tenni. Azáltal, hogy eleget mozgunk, de okosan, nem túlterhelve szervezetünket, illetve kialakítunk egy olyan számunkra megfelelő táplálkozást, amellyel elkerülhetjük a belső stresszt, a gyulladásokat, fertőzéseket, vércukorszint ingadozást.

Már csupán a táplálkozás és a testmozgás beállításával is rengeteget tehetünk azért, hogy kisebb mértékben érjen minket a fizikai és a funkcionális stressz.

Emellett érdemes odafigyelni arra is milyen anyagokat viszünk be a bőrünkön keresztül, milyen kozmetikumokat, háztartási szereket használunk. Itt is fő szempont a természetesség, adalékanyagmentesség.

A nehezebben megfogható pedig sokakat érintő másik oldal pedig a lelki stressz témaköre.

A rossz hír, hogy itt sincs bevált sablon módszer, mindenkinél más és másképp működik. A meditáció, jóga, hálalista írás, önismereti munka mind-mind segíthet minket a mindennapi stresszel szemben ellenállóbbá válni.

Az, hogy elkezdünk magunkon dolgozni, az önismeretünkön, önbizalmunkon, megtaláljuk a helyünket az életünkben, a világban, vagy csak akár a családi, munkahelyi környezetben teljes fordulatot tud hozni. Ez épp olyan, mint az életmódváltás, sőt az is. Rálépünk egy útra, amin folyamatosan haladunk, fejlődünk és időről-időre egyre inkább képesek leszünk minden jellegű stresszforrást elengedni.

Általános receptet tehát sajnos nem tudok javasolni. De három területen érdemes dolgozni és változásokat elindítani:

  • Lelki-mentális egyensúly
  • Táplálkozás
  • Testmozgás

A hatékonyság érdekében érdemes minden területhez megfelelő szakember segítségét kérni és a siker garantált lesz!

Fontos ugyanakkor, hogy ne akarjunk mindent egyszerre, hiszen azzal újabb stresszforrást teremthetünk. Haladjunk lépésenként, fokozatosan és hagyjunk magunknak időt az új szokások beépülésére és az esetleges régi rossz szokások leépítéséhez.  

Szeretettel:

Kiss Vivien
Life & Business & Health Coach
Egészségmentor
Funkcionális táplálkozási tanácsadó

ui: Ha hasznosnak tartottad írásom, köszönöm a like-okat és a megosztást!
További hasznos információkért pedig kövesd a blogomat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kissvivien.blog.hu/api/trackback/id/tr8214758313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása