Life&Business coach | Egészségmentor | Yogi | Személyre szabott táplálkozási tanácsadás | Coaching

Kiss Vivien - Coach

Kiss Vivien - Coach

7+1 dolog, ami segíthet a mélypontokon való átlendülésben!

2019. május 08. - KissVivien

„Egyszer fent, egyszer lent” – szokták mondani. Az életünk egy változásokkal teli, dinamikus utazás, ahol van, amikor sebesen ívelünk felfelé, de mindannyian élünk meg mélypontokat is. Azt gondolom a kérdés nem az, hogyan kerülhetjük el ezeket. Hiszen gyakran szinte szükségesek a nehezebb élethelyzetek, nehezebb lelki állapotok ahhoz, hogy aztán értékelni tudjuk a jót. Ráadásul a nehézségeken való túljutás, az ehhez kapcsolódó sikerélmények fontos hozzájárulói személyiségünk fejlődéséhez.

A kérdés inkább az, hogy egy-egy ilyen mélypontba hogyan ne ragadjunk bele, hogyan másszunk ki belőle minél hatékonyabban?

atlendulni_a_mely_ponton.jpg

 

Ebben a posztban összeszedtem nektek 7+1 olyan dolgot, ami nekem segített és segít a mai napig a nehezebb időszakokon való hatékony átlendülésben.

 

1. Hálalista

Talán a legnehezebb időszakokban a legnehezebb hálát érezni, ugyanakkor ilyenkor segít a legtöbbet. A hála a jelenbe hoz és elképesztően gyorsan emeli a rezgésszinted.

Vegyél elő reggelente egy füzetet, gondold végig és írd is le mik azok a dolgok, amikért igazán szívből hálás vagy! Egy pillanatra hunyd be mindegyik pont után a szemed és éld is meg szívből az érzést.

Nem kell minden alkalommal mindent felsorolnod, határozd el, hogy minden nap leírsz csupán 3-5 dolgot. Meglátod majd, hogy a számos jótékony hozadéka mellett, elkezded majd másképp látni az életed, az adott élethelyzeted és a problémáid. Mindeközben pedig egyre jobb és jobb dolgokat leszel képes bevonzani a mindennapjaidba. Színtiszta nyereség és körül-belül napi 10 percet vesz igénybe.

 

  2. Meditáció

Talán a leghatékonyabb olyan gyakorlat, ami közelebb visz magadhoz és megerősít, miközben megnyugtat. A rendszeres meditáció pozitív hatásait már számtalan kutatással igazolták. Ha éppen mélyponton vagy (de persze ajánlom akkor is, ha nem), kezdd a reggeledet egy ilyen 20-30 perces elmélyült befelé figyeléssel. Lépj ki legalább ennyi időre a rohanó világból és a problémák zajából aztán meglátod, egy idő után már egészen másképp térsz vissza a mindennapokba.
Jusson eszedbe mindig, hogy a meditációra akkor van a legnagyobb szükséged, mikor azt gondolod se időd, se kedved nincs hozzá!

 

 3. Rendszeres testmozgás

A mozgás fokozza az endorfin termelését, amit gyakran szoktak „boldogsághormon”-ként is emlegetni. Ennek hatására valóban vidámabbak, jobb kedélyűek leszünk. Ráadásul a sport hatékonyan segít a feszültség levezetésében is. Egy kiadós edzés vagy akár csak egy hosszú séta után is joggal érezhetjük magunkat büszkének, hogy ma is tettünk valamit az egészségünkért vagy éppen a jobb alak céljának eléréséért. Ez a sikerélmény pedig megint felfelé mozdít majd a képzeletbeli mélypont skálán.

 

 4. Sikernaplózás

Ha pedig már a sikerélménynél tartunk, akkor fontos, hogy tudjuk értékelni saját sikereinket még akkor is, ha épp nem vagyunk a legjobb passzban. Ez rengeteget tud hozzátenni az önértékelésünkhöz és ahhoz, hogy elhiggyük van kiút a jelenlegi helyzetünkből.

Esténként vegyél elő egy füzetet és írj fel 3-5 olyan dolgot, amiért ma büszke lehetsz magadra. Nem kell, hogy megváltsd a világot. Elég csak az, hogy ma is elmentél edzeni vagy felvettél egy szemetet a földről és kidobtad, esetleg segítettél egy néninek leszállni a buszról. Emeld ki azokat az apróságokat a napodból, amikért büszke lehetsz magadra!

 

 5. Célkitűzés/újragondolás

Gondold végig a céljaid, írd le őket, vezess célfüzetet. Tudd, hogy mit miért teszel és hogy a mélypont után ott vannak az elérendő célok, amik felé haladhatsz. Kis botlások és kanyarok mindig lesznek az úton, a lényeg, hogy haladsz. Ha már megvoltak a céljaid korábban is, nézd át őket, tudsz-e velük még azonosulni, lelkesítenek-e, valóban azokat a dolgokat szeretnéd-e elérni? Igen? Akkor ne ragadj bele túl sokáig egy gödörbe hátrafelé nézve és a sebeidet nyalogatva, hanem szegezd előre a tekinteted! Legyen jövőképed és ennek megfelelően légy a jelenben! Ez minden esetben hatásos.

Nem megy egyből? Nem tudod valójában mit is szeretnél? Minden rendben. Gondold át újra meg újra, dolgozz rajta, ismerd meg mélyebben önmagad. Sokszor egészen mélyre kell ásnunk ahhoz, hogy ismét feltudjuk építeni önmagunkat. Ne félj ezt a munkát megtenni! Ha úgy érzed kérd szakember segítségét, együtt minden könnyebb!

 

 6. Őszinte, nyílt kommunikáció

Nincs annál rosszabb, mint mikor rossz passzban vagyunk és ezt rányomjuk a környezetünkre, akik egy idő után szintén negatívan reagálnak vissza és kialakulnak a viták, kiéleződnek a szeretteinkkel való viszonyok. Légy őszinte magaddal és a számodra fontos emberekkel is! „Figyelj most nem vagyok jó passzban, mert…” vagy „Kicsit nehéz helyzetben vagyok, nem szeretnék róla beszélni, de tudom, hogy most nem könnyű velem.” Ha pedig előre nem sikerült, akkor ne féljünk elnézést kérni utólag, amiért saját problémáinkat vetítettük ki rájuk. Hidd el a tiszta, nyílt, őszinte kommunikációnál nincs hatékonyabb eszköz a jó emberi kapcsolatokhoz! Ráadásul előfordulhat, hogy nem is számítasz rá, mégis megtudod beszélni valakivel mi nyomja a lelkedet. A legtöbb esetben jót tesz, ha kitudjuk beszélni magunkat egy megértő fülnek.

 

 7. Töltődés a természetben

Mozdulj ki, kirándulj, vagy csak sétálj egyet a közeli zöldövezetben! Légy friss levegőn, élvezd a színeket, az illatokat, a napsütést vagy akár a záport! Öleld magadhoz időnként a természet energiáját és töltődj belőle! Imádni fogod!  

 

 7+1. Önmagammal töltött minőségi idő

Az előzőek közül is sok olyan volt, ami belefér ebbe a kategóriába. A meditáció, a természetjárás stb. Ezek mind értékes, önmagunkkal töltött elfoglaltságok, de figyelj ezeken felül az igényeidre. Én például sosem felejtem el mennyire felszabadító érzés volt, mikor először mentem el egyedül moziba. Nem azért, mert valaki hívott, vagy mert akkor jött ki a legújabb xy film és családi mozi estet tartottunk. Egyszerűen csak elmentem, mert jól esett és kész.

 

Figyelj rá mi adna neked egy plusz löketet. Ha ez egy kör futás a margit szigeten akkor az, de ha egy egyedül megnézett film azzal sincs probléma. Csak érezd jól magad önmagaddal! 

A mélypontokat nem bűn megélni, sőt, ahogy fentebb írtam kell is! De figyelj rá, hogy ne időzz bennük túl sokáig. Kezdd el alkalmazni a fenti tippeket és lépj ki hatékonyan a problémák bűvköréből!

Szeretettel:

Kiss Vivien
Life & Business & Health Coach
Egészségmentor
Funkcionális táplálkozási tanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Ha pedig szeretnél mindig értesülni a friss bejegyzésekről, vagy kíváncsi vagy többre is ezeknél:

Likeold az oldalam FACEBOOKON!

Kövess az INSTAGRAMON is!

A bejegyzés trackback címe:

https://kissvivien.blog.hu/api/trackback/id/tr3214814900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása