Life&Business coach | Egészségmentor | Yogi | Személyre szabott táplálkozási tanácsadás | Coaching

Kiss Vivien - Coach

Kiss Vivien - Coach

Hogyan találjuk meg a táplálkozáshoz való egészséges hozzáállást?

2019. május 04. - KissVivien

A táplálkozási zavarok, a túlsúly és ezzel szemben a kóros soványság fénykorát éljük. Nem csak az énképünk, de a táplálkozáshoz való hozzáállásunk is mintha egyre eltorzultabbá válna.

taplalkozasi_zavarok_kiut.jpg

Legutóbbi posztomban említettem, hogy nekem is kijutott egy pici szelet az evészavarok tortájából. A szélsőséges diéták próbálgatása, a kiéheztetés és önsanyargatás odavezettek, hogy teljesen elvesztettem az étkezéshez való normális hozzáállás képét.A falási rohamok, bűntudat majd a kompenzálás túledzés, koplalás, hashajtás és hánytatás formájában mind ismerősek.

Éppen ezért szeretném veletek megosztani mi az, ami nekem segített megtalálni egy optimális utat.

Három fő lépcsőfok van szerintem, amit érdemes tisztába tenni magunkban.

  1. A táplálkozás

Akár foglalkoztál már vele korábban és hozzám hasonlóan mindenfélét kipróbáltál, aminek zűrzavar lett a vége, akár sosem érdekelt a téma és mindig úgy voltál vele, hogy eszed, ami szembejön, érdemes a konkrét témával foglalkozni.

Miért?

Mert ha tudod mi az a táplálkozási forma, ami neked a legjobb és valóban kiegyensúlyozott az olyan, mintha lenne egy mankód. Ez egy olyan fő fonal, ami mentén haladhatsz és ha letérsz róla akkor is mindig van hová visszatalálni.

Amíg szélsőséges diétákat folytatsz és a szervezeted hiányt szenved, addig folyamatos kívánósság lesz rajtad úrrá. Ha túl keveset eszel vagy túlságosan megvonod magadtól pl. a szénhidrátokat vagy a zsírokat, amikre a szervezetednek szüksége lenne, akkor értelemszerűen a szervezet ezeket kívánós reakciókkal fogja követelni magának. Te pedig mindeközben szinte megőrülsz. Nem csoda, ha jönnek a falási rohamok, a kontroll vesztés és a napi 24 órás étkezésen kattogás.

Érdemes szakember segítségével egy személyre szabott megoldást találni, ami valóban Rólad szól!

  1. A lélek

Bizony rengeteg dolog állhat akár a túlevés, akár a koplalás hátterében. Mit szeretnél az étellel pótolni/megkapni/megadni magadnak? Mi az, ami miatt azt érzed éhezned kell? Programok, blokkok, különböző események lecsapódásai, kavargó érzelmek. Rengeteg dolgot cipelhetünk magunkkal, amik a végén a táplálkozás oldalán csapódnak le.

Ezeknek szintén érdemes szakember segítségével a mélyére ásni. Rengeteg pszichológus, lélekgyógyász létezik, akiknek nem csak papírja, de gyakorlati tapasztalata is van a témában.

  1. Mentális hozzáállás

A három dolog teljesen összefügg. Maga a táplálkozás, a lelki oldal és persze az, hogy mi az, ami a fejünkben van?

A cukor mérgező, a glutén öl, a tejtől rögtön kicsapódik a narancsbőr?

Rengeteg információ van már a köztudatban és valóban van sok minden, amit érdemes elkerülni, kihagyni az étrendünkből. Ezeknek a meghatározása a fent említett első lépésben meg is történik. De nem csak azt érdemes tudni mi mit okoz a szervezetünkben és miért érdemes elkerülnünk, hanem tudni kell az egészet elengednünk.

Ha elmész egy esküvőre vajon melyik a jobb?

Ha megeszel egy szeletet a tortából, vagy ha folyamatosan azon kattogsz, hogy neked a felszolgált ételek közül semmit sem szabad?

Persze vannak olyan emberek, akiknek az is megy, hogy ilyen helyzetben is tartsák a saját egészségtudatos metódusukat, de én azt gondolom nem kell mindenkinek ilyennek lenni. Sőt!

Ha megeszel egy csokit azt tedd bűntudat nélkül, kompenzálás nélkül. Egyszerűen csak edd meg mert jól esik és kész.

Ne élj rajta, ne azt edd folyamatosan! Élj egészségtudatosan, edd azt, ami neked jó, de alkalomadtán tudd ezt elengedni!

A táplálkozás éltet, energiát ad. A táplálkozás fontos. De ha félelemmel, bűntudattal, görcsöléssel, stresszel fűszerezed akkor minden étel ártó.

Légy egészségtudatos, ugyanakkor légy szabad!


Összefoglalva találd meg a számodra igazán megfelelő táplálkozási formát, dolgozz a lelki világodon és légy rendben fejben is. Egyszerű? Nem! Néhány napos folyamat? Nem! De megéri dolgozni magunkon minden oldalon, és nem csak a táplálkozási, de vele együtt az egyéb problémáink is folyamatában megoldódhatnak. 

Szeretettel:

Kiss Vivien
Life & Business & Health Coach
Egészségmentor
Funkcionális táplálkozási tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://kissvivien.blog.hu/api/trackback/id/tr3414805244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása